Bezwaar Kinderopvangtoeslag 2014 tegen onterechte naheffing

In onze artikelen van een paar weken terug over de onterechte naheffing van de Kinderopvangtoeslag 2014, die veel ouders hebben gekregen, hebben wij toegezegd te onderzoeken of we collectief iets konden organiseren om ouders te ondersteunen met hun bezwaar.

In eerste instantie hebben we contact gelegd met o.a. een accountant. Maar al vrij snel bleek dat de Belastingdienst stappen heeft gemaakt om het bezwaar te vereenvoudigen met een door hun opgesteld formulier.

Op de site van Boing staat stap voor stap hoe je in bezwaar kunt gaan (en ook dat de Belastingdienst weer een paar 100, foutieve aanslagen heeft verstuurd). Boing is een belangenvereniging voor ouders met kinderen in de kinderopvang.

De Belastingdienst

De Belastingdienst zegt dat ze extra personeel gaan inzetten om: uit te vogelen of iedereen de juiste aanslag heeft gehad en dit te corrigeren, bezwaarformulieren te behandelen. Ze maken het ons en vooral hunzelf makkelijker door standaard bezwaarformulieren op hun site aan te bieden.

Kostenvergoeding bij bezwaar Belastingdienst

Mocht je kosten maken voor je bezwaar dan kan je in bepaalde gevallen een kostenvergoeding terugvragen voor rechtsbijstand. Op de site van de Belastingdienst staat dit nader uitgelegd.

Wij hebben gekeken of we hier nog wat mee konden, maar in bovenstaande link staat ook dat de vergoeding lager uit kan vallen bij minder ingewikkelde zaken. Krijg je de volledige €243,- voor de rechtsbijstand vergoed, als je ook gewoon een formulier in kan vullen, wat door de Belastingdienst online beschikbaar is gesteld? Als je wel al kosten hebt gemaakt kan je die natuurlijk wel voegen bij je bezwaar nooit geschoten is altijd mis.

Heffingsrente bij bezwaar Belastingdienst

Lees deze alinea alleen als je wat spaargeld over hebt, en vaak vloekt dat de spaarrente zo laag is.

Omdat je dit geld volgens de aanslag al in 2014 had moeten betalen, gaat de Belastingdienst vanaf 6 weken na de aanslag heffingsrente rekenen (en boetes) als je niet betaald.
Maar als je wel betaald (en daarna gelijk krijgt) moet de belastingdienst jou heffingsrente (4%) betalen, na 6 weken vanaf de dagtekening van de aanslag. Als je dan invult op het bezwaar dat je de jaaropgave nog niet hebt kan je de beslissing uitstellen en rente boeren.

Ons advies

Wij gaan/kunnen je hier niet verder mee helpen op dit moment.

Je maakt je het makkelijkst ervan af door het formulier te gebruiken van de Belastingdienst en de stappen te volgen als hierboven besproken in de link van Boink!

Het steekt ons dat ouders op moeten draaien voor de fout van andere (Belastingdienst en foutieve software Kinderopvangorganisaties), veel kinderopvanginstellingen hebben snel na het ontdekken van de fout de juiste gegevens verzonden. Dus in veel gevallen heeft de Belastingdienst alsnog de goede informatie gekregen.

Wij hebben op dit moment te weinig middelen (en tijd) om hier goed onderbouwd tegen in te gaan. De kosten die gemaakt moeten worden voor de expertise van bijvoorbeeld een account (of advocaat) krijgen we hierdoor niet dekkend. Verder is het ook een flinke verantwoordelijkheid om het bezwaar te dragen van vele ouders die in totaal duizenden euro’s terug moeten krijgen.

Succes!

Groot aantal Onterechte Naheffingen Kinderopvangtoeslag

De SP heeft Minister Asscher van Sociale Zaken op 12 januari 2016 mondeling vragen gesteld hoe het kan dat 89.000 ouders een onterechte naheffing kinderopvangtoeslag hebben gekregen. Volgens de SP worden de ouders hierdoor geconfronteerd met problemen bij de belastingdienst. Bij veel ouders bedroeg de naheffing duizenden euro’s plus nog een boete eroverheen. Hoe kan dit? Ouders met jonge kinderen hebben in 2014 het hele jaar kinderopvangtoeslag ontvangen en gebruik gemaakt van de kinderopvang. Tevens hebben zij ook recht op kinderopvangtoeslag.

Volgens Minister Asccher hebben alle ouders in 2014 een voorschot op de kinderopvangtoeslag gekregen. Daarna volgt een definitieve beschikking. In de software waarmee kinderdagverblijven en kinderopvanginstellingen informatie doorgeven aan de belastingdienst is naar zoals het er uitziet een fout geslopen, waardoor de Belastingdienst verkeerde informatie heeft ontvangen. Van kinderen die het hele jaar opvang hebben gehad is doorgegeven dat slechts vier tot acht maanden opvang is genoten. Dit terwijl er wel het hele jaar door kinderopvangtoeslag is uitgekeerd. De Belastingdienst is dus op het verkeerde been gezet het heeft een groot aantal naheffingen verzonden aan ouders. De Minister vond dit erg vervelend.

Hoewel de fouten dit jaar niet helemaal op het bordje van de belastingdienst kunnen worden geschoven blijkt uit de voorgaande jaren dat de problemen met de kinderopvangtoeslag elk jaar terug komen. Blijkbaar is er een verkeerd ICT-systeem bij de Belastingdienst. Tijd dat de belastingdienst zijn verantwoording neemt en deze fouten stopt. Ouders kunnen er dan weer op vertrouwen dat de berekeningen van de kinderopvangtoeslag kloppen.

De ouderorganisaties zijn in gesprek met de kinderopvangorganisatie om na te kijken wat er met die software is gebeurd. Dat kan nog wel even duren voordat die fout boven water is. Intussen krijgen de ouders van de Belastingdienst het advies om bezwaar te maken. De Belastingdienst heeft aangegeven met voorrang naar deze bezwaarschriften te kijken en af te handelen. De omgekeerde wereld dus. De ouders moeten de fouten oplossen door in bezwaar te gaan. Duizenden ouders die een bezwaarschrift indienen dat wordt een grote bureaucratische rompslomp.

Kan Minister Asscher garanderen dat problemen in de toekomst niet meer voorkomen? Nee dan kan hij niet. Er zijn niet voor niets ieder jaar heel veel naheffingen. Doordat ouders moeten opgeven hoeveel ze denken te gaan verdienen en hoeveel uren kinderopvang je denkt te gaan gebruiken. Makkelijker kunnen we het niet maken. Beter zou een systeem zijn waarbij het aan de kinderopvanginstellingen zelf is om de toeslag met de Belastingdienst te regelen. Zo weten ouders direct waar ze aan toe zijn. De Minister gaf aan dat er aan een dergelijk systeem gewerkt wordt. Dit systeem zou rond 2018 in werking gaan. Dus ouders nog 4 jaar doorbijten.

Minister Asscher gaf aan dat er geen andere oplossing komt dan dat je als ouders, een naheffing hebt gekregen die niet aansluit bij de feiten en bij het gebruik, bezwaar maakt. Dat is de snelste en meest efficiënte manier om aan te geven dat iets niet goed is gegaan. De Belastingdienst staat klaar om ervoor te zorgen dat het bezwaar heel snel behandeld wordt.