Fraude kinderopvangtoeslag


Fraude met kinderopvangtoeslag gebeurt regelmatig. Veel mensen vragen zich af hoe het kan dat er op zo een grote schaal gefraudeerd kan worden met kinderopvangtoeslag en andere toeslagen. De zwakte van het huidige systeem is dat de controle pas achteraf wordt uitgevoerd en dat je vooraf zelf je gegevens moet verstrekken voor het aanvragen van de kinderopvangtoeslag.


Zelf je gegevens kinderopvangtoeslag vooraf opgeven

Zoals velen van jullie wel weten, moet je bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag vooraf je gegevens opgeven. Naast je inkomen en andere financiële gegevens geef je ook op hoe vaak je kind welke kinderopvanginstelling bezoekt. 3 kinderen die allemaal 5 dagen naar een kinderopvang gaan kost ongeveer 5000 euro per maand, het grootste gedeelte van dit bedrag kan je in de vorm van kinderopvangtoeslag vergoedt krijgen. Het eerste controle moment komt pas 1,5 jaar later bij het vaststellen van de juiste hoeveelheid kinderopvangtoeslag, je kan dan in het bovenstaande voorbeeld al 75.000 euro van aan kinderopvangtoeslag ontvangen hebben.

De belastingdienst komt bijna altijd achter de fraude, alleen vaak pas vele maanden later. De bedragen zijn dan al hoog opgelopen. Wij denken dat deze vorm van fraude voor een deel te bestrijden is door de kinderopvangtoeslag direct op de rekening van de instelling of gastouder te laten storten. En vaker te controleren welke kinderen een betreffende instelling bezoeken.

Voorbeeld fraude kinderopvangtoeslag

Op deze site staat het onderstaande bericht over fraude met de kinderopvangtoeslag.

Een man die wordt verdacht van een omvangrijke fraude met kinderopvangtoeslag is opgepakt in Duitsland en uitgeleverd aan Nederland. Hij heeft vermoedelijk voor 2,5 miljoen euro gefraudeerd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag gemeld.


Politie en justitie verdenken hem ervan dat hij met zijn gastouderbureau toeslagen voor ouders heeft aangevraagd voor de opvang van kinderen, die echter helemaal niet werden opgevangen. De verdachte heeft hiervoor een ‘frauduleuze constructie’ met gast- en vraagouders opgezet. De uitgekeerde kinderopvangtoeslag deelde de man waarschijnlijk met de ouders.

Pakkans fraude kinderopvangtoeslag

Het is zo dat de fraude met kinderopvangtoeslag in het begin vaak goed gaat. Zoals je kunt zien bij het stuk over het aanvragen van kinderopvangtoeslag op deze pagina, moet je zelf al je gegevens invullen. Je kan dus zelf gegevens verstrekken die in je voordeel werken. Ik kan me voorstellen dat de Belastingdienst deze aanvragen automatisch controleert op uitschieters. Maar vaak kom je met kleine “fouten” wel weg en krijg je gewoon de kinderopvangtoeslag gestoord, ongeacht of je er nou recht op hebt of niet. Aan het einde van het volgende jaar gaat de Belastingdienst mede aan de hand van gegevens van de belastingaangifte de berekening van de kinderopvangtoeslag definitief maken. Op dat moment vallen veel mensen door de mand. De schade is dan al hoog opgelopen en de Belastingdienst zal duizenden euro’s terug gaan vorderen.

Fraude kinderopvangtoeslag of fout

Je kan natuurlijk een fout maken of teveel kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd omdat je niet wist dat je meer zou gaan werken of meer zou gaan verdienen. Deze fouten worden ook aan het einde van het  jaar berekend en verrekend. Voor deze fouten zal de Belastingdienst je niet als oplichter aan gaan zien natuurlijk!

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *