kinderopvangtoeslag 2012 onduidelijkheden 2


In 2012 wordt de vergoeding gekoppeld aan het aantal arbeidsuren van de partner die het minste werkt. De kinderopvangtoeslag voor 2012 roept veel onduidelijkheden op. Het lijkt zeker dat iedereen minder kinderopvangtoeslag krijgt, maar wat zijn de preciese gevolgen voor bepaalde situaties.

Veranderingen kinderopvangtoeslag 2012 in het kort

Hieronder staan in het kort de maatregelen die de kinderopvangtoeslag in 2012 te gemoed kan zien:

 • In 2012 wordt de vergoeding gekoppeld aan het aantal arbeidsuren van de partner die het minste werkt. Het is nog maar mogelijk 140% van aan kinderopvangtoeslag te ontvangen over de uren van de minstwerkende partner
 • Om fraude tegen te gaan beperkt Kamp de mogelijkheid om met terugwerkende kracht kinderopvangtoeslag aan te vragen. Op dit moment kan dat tot één jaar terug. Veel mensen zullen geen problemen hebben met deze regeling, want de kinderopvangkosten is niet iets wat je gemakkelijk een jaar voorschiet.
 • Ouders die alleen inkomsten hebben uit het werk als gastouder, krijgen in de toekomst geen kinderopvangtoeslag meer. Volgens Kamp gebeurt het namelijk dat ouders die geen andere werk hebben, elkaars gastouder worden. Voor gastouders kan dit een probleem zijn, omdat ze een flink deel van hun inkomsten kunnen gaan missen.
 • De maximum uurprijs wordt niet geïndexeerd. Elk jaar wordt de maximum uurprijs die wordt vergoed verhoogd. In 2012 zal dit niet het geval zijn. Dit scheelt ouders een paar cent per uur, als de crèche hun uurprijs wel verhoogd.
 • De toetsinkomenstabel wordt versoberd. Iedereen moet een groter percentage van de kinderopvangkosten gaan betalen.


Meer over de bezuinigingen kan je hier lezen in het artikel. Kinderopvangtoeslag 2012 veranderingen berekening en kinderopvangtoeslag 2012 aanvullende maatregelen

Onduidelijkheden kinderopvangtoeslag 2012

Iedereen gaat er in 2012 op achteruit, omdat ze minder kinderopvangtoeslag krijgen. In de normale situaties (Dus als je bijvoorbeeld. Man werkt 5 dagen, vrouw 3 vaste dagen 8 uur, kinderen 3 volle dagen naar de crèche) zal het alleen duurder worden, afhankelijk van de situatie rond de 20%.

Hieronder staan een aantal onduidelijkheden over de nieuwe maatregelen die wij de laatste tijd ontvangen hebben. We proberen deze onduidelijkheden toe te lichten met de antwoorden van minister kamp op de vragen van een aantal fracties. Alle vragen en antwoorden zijn hier te vinden.

Gevolgen kinderopvangtoeslag voor mensen die minder werken als 8 uur per dag.

Mensen die bijvoorbeeld 5 uur per dag werken of onregelmatig kunnen al fors in de problemen komen. Want 140% van 5 uur is 7 uur. Opvang moet nu meestal per hele dag 10 uur worden opgenomen. Deze mensen moeten dan dus 3 uur per dag helemaal zelf gaan betalen voor al hun kinderen die in de opvang zitten.


Minister kamp antwoord hierop dat:

Er ligt een verantwoordelijkheid bij de kinderopvangsector om ouders meer keuze en flexibiliteit te bieden in het aantal uren dat ze kunnen afnemen. Ik verwacht van de sector dat zij ouders hierin tegemoet komt.

Het is dus te hopen dat de kinderopvanginstellingen hier flexibeler mee om kunnen gaan. Als ouders minder betalen voor de opvang omdat ze er maar een paar uur per dag gebruik van maken zal de uurprijs moeten gaan stijgen. Deze hogere uurprijs komt dan niet volledig in aanmerking voor vergoeding. De praktijk zal uitwijzen hoe dit zich zal uitwerken. Het is natuurlijk wel een manier van de kinderopvanginstellingen om extra service te bieden.

Gevolgen kinderopvangtoeslag bij werkloosheid

Veel kinderopvanginstellingen hanteren een opzegtermijn van 2 maanden en het is soms lastig om van dag te veranderen. Als je als ouder dus plotseling op straat komt te staan zou je dus in de problemen kunnen komen omdat je bij een eventuele nieuwe baan misschien niet dezelfde dagen terecht kan.

Antwoord Kamp:

Bij werkloosheid krijgen ouders een overgangstermijn van drie maanden. Ik acht drie maanden een redelijke overgangstermijn. Het kan voorkomen dat een ouder net na het overgangstermijn een baan vindt.

Bij werkloosheid is het dus aan te raden direct je kinderopvang op te zeggen. Houdt er wel rekening mee dat je dan bij het aanmelden opnieuw op een wachtlijst kan komen te staan.

Kinderopvangtoeslag en 3 en 4 dagen werken

Als de ene ouder 4 dagen werkt en de ander 3, heb je aan 2 dagen opvang genoeg. en zit je dus rianter in de 140% regeling. Je hebt immers recht op 3x8x140= 33,6 uur kinderopvang per week.

Hier is niet echt iets over te vinden in de antwoorden van Kamp.

Kinderopvangtoeslag en het bepalen van het aantal gewerkte uren

.

Het lijkt in sommige gevallen lastig voor de Belastingdienst lastig om te bepalen hoeveel iemand precies gewerkt heeft. Tellen overuren bijvoorbeeld mee voor de kinderopvangtoeslag?
En wat met mensen die bijvoorbeeld ZZP-er zijn of een eigen bedrijf hebben en dus de ene maand meer werken als de andere maand.

In het antwoord van minister Kamp valt te lezen dat jij als ouder aannemelijk moet kunnen maken hoeveel uur je gewerkt hebt.
Zzp’ers moeten het aantal gewerkte uren aannemelijk maken aan de Belastingdienst op vergelijkbare wijze als bij zelfstandigenaftrek. Ondernemers die in aanmerking komen voor zelfstandigenaftrek zijn reeds gewend aan het systematiek van het aannemelijk maken van het aantal uren.
en

Ouders met een 0-urencontract worden over het algemeen per uur betaald en kunnen daarmee het aantal gewerkte uren aantonen.


Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!


Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 thoughts on “kinderopvangtoeslag 2012 onduidelijkheden

 • Danny

  Minister Kamp heeft leuke antwoorden maar van de kinderopvang hebben wij nog geen reaktie m.b.t. het afnemen van flexibele uren. Deze verandering werkt prima wanneer je vaste dagen werkt maar voor een nul uren contract of bij een deeltijdopleiding loop je een groot risico de opvang zelf te moeten betalen. Met twee maanden opzegtermijn moet alles dus uiterlijk eind oktober duidelijk zijn. Positief is dat deze wijziging uiteindelijk oplevert dat er geen wachtlijsten meer zijn omdat veel mensen de opvang weer ouderwets bij familie en vrienden neerleggen of helemaal maar moeten stoppen met werken.

 • Vivian

  Ik ben in januari 2012 werkloos geworden en was uiteraard vast van plan zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Na een half jaar intensief solliciteren, elke week een sollicitatiegesprek en afwijzing na afwijzing nu eindelijk weer aan de slag. En het mooie was, ik kon per direct beginnen! Toch maar goed dat ik mijn kinderopvangplaatsje niet had opgezegd anders had ik die baan moeten laten schieten. Om nog maar te zwijgen over het feit dat ik dan helemaal geen tijd had gehad om te solliciteren en naar gesprekken te gaan, waar had ik mijn kind moeten laten? Helaas moet ik dus wel 1000,- euro toeslag terugbetalen volgend jaar. Mag minister Kamp mij eens uitleggen waarom hij 3 maanden een ‘redelijke termijn vindt’??? Met opzegtermijnen van 2 maanden en wachtlijsten van meer dan een half jaar zitten werkloze ouders volledig klem! Beste minister Kamp: Je KUNT je kinderopvangplek niet na 1 maand werkloosheid opzeggen als je hoopt ooit nog een baan te vinden!!! U stelt ouders voor een onmogelijke situatie! Ik ga zeker een bezwaarschrift indienen als de terugvorderingsbrief komt, al weet ik dat het toch wel zinloos zal zijn… Als er meer mensen zijn die bezwaar gaan indienen ontvang ik graag een reactie op vivian.kerkrade@hotmail.nl