Besluit Kinderopvangtoeslag 2013, 3


De kinderopvangtoeslag voor 2013 is nu definitief

Het besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang is op 18 oktober 2012 gepubliceerd in de staatcourant. Eerder is de wet kinderopvangtoeslag al behandeld en goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer (6 juni 2012). Er is weinig veranderd voor de kinderopvangtoeslag gedurende dit traject. Alleen de uurprijs voor de vergoeding van kinderopvang is geindexeerd met 1,5%, (dit is voordelig voor ouders). Je kunt in dit artikel meer lezen over de indexatie van de uurprijs kinderopvangtoeslag 2013.

De wet kinderopvangtoeslag in 2013

Hoe een wet tot stand komt is een ingewikkeld proces. De kinderopvangtoeslag voor 2013 is dit jaar verschillende malen in het nieuws geweest, maar eigenlijk is er weinig veranderd. Hoe het precies werkt met de invoering van een wet kan je lezen op de pagina van de Eerste Kamer. De publicatie in de Staatscourant is de laatste stap van de invoering van het besluit kinderopvangtoeslag 2013.

Wil je op de hoogte blijven van de kinderopvangtoeslag, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

[subscribe2]

Kinderopvangtoeslag 2013 en de formatie

De verkiezingen zijn achter de rug en de verwachting is dat de PVDA en het VVD snel uit de onderhandelingen zullen komen. Over hun plannen met de kinderopvang en kinderopvangtoeslag is nog niets bekend. In hun verkiezingsprogramma was over de kinderopvangtoeslag ook niet echt iets concreets te vinden. Het is dus afwachten welke kant ze opgaan met de kinderopvang.

Het ligt niet voor de hand dat er dingen gaan wijzigen voor 2013 en zeker niet het begin van 2013. Kortom, omdat daar te weinig tijd voor is.

Wat betekent de Kinderopvangtoeslag 2013 voor mij

Met de sheet op onze site kan je precies berekenen wat je kwijt bent aan de kinderopvang in 2013, we passen de sheet aan als er veranderingen zijn. Na aanpassing krijg je een gratis update.

Hieronder staan in het kort de maatregelen die veranderen ten opzichte van 2012:

 • Afbouw vaste voet in eerste kindtabel.
  De kinderopvangtoeslag heeft tot 2013 altijd bestaan uit een vast gedeelte van 33,3% wat bijgedragen werd door de werkgevers. Iedereen heeft tot 2013 recht op dit gedeelte. In 2013 wordt dit vaste percentage afgebouwd tot nul voor verzamelinkomens hoger dan 82.111 euro per jaar. Wie per jaar meer verzamelinkomen heeft als 118.189 krijgt niets meer van deze 33,3%
 • Proportionele verhoging ouderbijdrage in de eerste kindtabel.
  Eerder is besloten om elk gezin een eigen bijdrage te laten betalen van 15 euro per maand. Nu is deze 15 euro verwerkt in de kinderopvangtoeslagtabel van het eerste kind. Je betaalt dus de 15 euro per maand eigenlijk door minder kinderopvangtoeslag te ontvangen.
 • Relatering omvang van recht kinderopvangtoeslag doelgroepers aan duur traject naar werk
  Doelgroepouders zijn ouders die nog geen werk hebben, maar wel bezig zijn met een traject naar werk, van bijvoorbeeld een gemeente. Dit zijn bijvoorbeeld ook studerende ouders of inburgeraars. Deze ouders konden tot 2013 kinderopvangtoeslag aanvragen voor het volle jaar. Nu krijgen ze alleen kinderopvangtoeslag voor de maanden dat ze daadwerkelijk ingeschreven staan op school of bezig zijn met een traject. Eindigt het traject in juni, dan in juli geen kinderopvangtoeslag meer.

 


Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 thoughts on “Besluit Kinderopvangtoeslag 2013,

 • Nadja

  Ongeloofelijk, denk dat ik maar ga stoppen met werken, weer 280 euro aan netto kosten meer per maand…….lang leven de werkende vrouw! Wat een stimulering!

 • Sylvia

  Het wordt een steeds duurdere grap om als vrouw aan het werk te gaan. Ze stimuleren steeds meer om je kind onder te bregen bij familie en vrienden. Alsof zij niet werken of een eigen leven hebben. Steeds meer ouders halen hun kinderen van de opvang en straks staan de leidsters op de stoep. Wat is het weer lekker geregeld. Waardeloos.

 • tanja

  For us only with one child it will be 500 euro more (no more of employer’s contribution) + 100 euro since the crash got more expensive.
  It is really questionable if I should be working since it is now more than half of my salary. And this is a big change for the one’s budget.