LRK register gegevens op straat


Via het LRK , Landelijk Register Kinderopvang, kun je de gegevens van jouw kinderopvanginstelling raadplegen. Dit register wordt ook gebruikt om te controleren of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Zonder een vermelding in dit register heb je geen recht op kinderopvangtoeslag van de belastingdienst.

LRK register gegevens op straat

Vandaag kwam ik het volgende artikel tegen op Internet, met toelichting op de vraag of het goed is dat alle NAW gegevens van je gastouder op straat liggen:


“Gastouders trokken aan de bel bij onder andere de Vereniging GastOuderBranche (VGOB) omdat zij sinds de vermeling van adres, telefoonnummer en emailadres in het Landelijke Register Kinderopvang regelmatig werden benaderd voor commerciële doeleinden. De VGOB waarschuwde op haar beurt dat de veiligheid van gastouders en kinderen in het geding zou komen nu lieden met slechte zin toegang hebben tot gegevens van de locaties waar (meestal) een vrouw alleen een aantal jonge kinderen opvangt. Kamp vindt dat de situatie van een gastouder niet wezenlijk verschilt van een situatie waarin iedere volwassene met kinderen op een woonadres zich bevindt. ‘Het enkele feit dat de lokatie waarop de gastouderopvang plaatsvindt, getoond wordt op internet, maakt deze situatie niet per definitie onveilig. bron‘”

Reactie verantwoordelijke minister Henk Kamp

Henk Kamp, de verantwoordelijke minister reageerde als volgt op kamervragen van CDA’er van Hijum en D66 Kamerlid Koser Kaya:

Minister Henk Kamp deelt de mening van veel gastouders dat kinderen door de vermelding van adresgegevens van gastouders in het Landelijk Register Kinderopvang gevaar lopen niet Kamp aan dat wat hem betreft de vermelding van de gegevens in het Landelijk Register gewoon kunnen blijven staan zoals het er nu staat.

gastouders bereikbaar via gastouderbureau

Je kunt natuurlijk opwerpen dat de gegevens van een gastouder niet op staat hoeven te liggen omdat het gastouderbureau eventueel geïnteresseerde in contact kunnen brengen met de gastouders. Veel bedrijven werken op deze manier. Wat ook vaak veel ergenissen oplevert bij klanten. Ik denk dan bijvoorbeeld aan grote bedrijven die een callcentrum inhuren voor het afhandelen van hun telefoon gesprekken. Op die manier is het heel lastig om de juiste personen te vinden.

Ligt iedereen niet op staat

Aan de andere kant kan je natuurlijk stellen dat eigenlijk iedereen wel gegevens op staat heeft liggen. Alle bedrijven zijn te vinden via het openbare register van de kamer van Koophandel en de meeste particulieren zijn te vinden in het telefoonboek. En dan hebben we het nog maar niet over bedrijven die onverantwoordelijk met onze privacy omgaan met alle gevolgen van dien. Er zijn bijvoorbeeld creditcard maatschapijen geweest die door “een stukje overmacht” duizenden creditcard nummers per ongeluk hebben doorgespeeld aan kwaadwillenden. Wij merken bovendien op dat deze gegevens ook openbaar opvraagbaar en controleerbaar zijn bij de kamer van Koophandel.


Wat vinden jullie wenselijk.

Reageer hieronder op dit bericht met jouw mening over de privacy van Gastouders. Vinden jullie het wenselijk dat alle gegevens van gastouders gemakkelijk te achterhalen zijn of zien jullie gevaren voor de gastouders en de kinderen die daar komen. Is het alleen maar ongemakkelijk en vervelend voor de gastouders of spelen er andere dingen?

Laat je reactie achter!

Blijf op de hoogte

Laat hieronder je email achter en ontvang alle nieuwe berichten en besparingstips voor de kinderopvangtoeslag!

Leave a comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *